A. van Leeuwenhoeksweg 50, 2408 AN Alphen aan den Rijn     +31 (0)172-449977     netherlands@ags-globalsolutions.com
A. van Leeuwenhoeksweg 50, 2408 AN Alphen aan den Rijn
+31 (0)172-449977
netherlands@ags-globalsolutions.com
C

Verhuizen naar België; 7 dingen die u over België moet weten

Home 9 Geen categorie 9 Verhuizen naar België; 7 dingen die u over België moet weten

Denkt u erover na om te verhuizen naar België? Dan kan het zijn dat u eigenlijk nog heel weinig weet over onze zuiderburen. Er zijn genoeg weetjes over België voor als u wilt verhuizen naar België. Onze verhuisexperts hebben er 7 voor u op een rij gezet!

 

Sociale omgang

Belgen zijn over het algemeen als bescheidener te typeren. Nederlanders kunnen wat dat betreft een stuk grover en directer overkomen. Belgen worden niet beschouwd als net zo ‘recht voor zijn raap’ als Nederlanders. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat veel Belgen Nederlanders als arrogant of grof bestempelen. Het is in België hoogst ongebruikelijk om letterlijk te zeggen wat je vindt, terwijl de gemiddelde Nederlander deze directe eerlijkheid juist enorm aanmoedigt.

 

De nationale sport

Waar we in Nederland vooral ons aandacht voor sport focussen op voetbal en hockey, is dé sport in België wielrennen. Ondanks dat ook in België de liefde voor voetbal zeer aanwezig is, valt de belangstelling voor voetbal in het niet bij de belangstelling voor wielrennen.

Belgenmoppen

Het zal u vast niet verbazen dat de Belgenmoppen waar de Nederlanders om bekend staan, enigszins ongebruikelijk zijn in België. Oh, en we verklappen het maar, de Belgen zijn gemiddeld niet dommer dan Nederlanders, ondanks dat zoveel moppen dit doen vermoeden.

 

Verhuizen naar België voor friet

Volgens de Belgen zijn zij verantwoordelijk voor de uitvinding van friet. Friet vindt zijn origine in het frituren van vis. Wanneer er een gebrek aan vis was, kozen de Belgen ervoor reepjes aardappel te frituren. In vrijwel ieder dorp van België is een traditionele frituur of frietkot te vinden. Sinds 2008 is in België het enige frietmuseum ter wereld gevestigd. In het Frietmuseum in Brugge kom je alles over friet te weten.

 

Taal

Veel Nederlanders denken dat Vlaams een taal is, maar het is een verzameling van Vlaamse dialecten die gebaseerd zijn op de Nederlandse taal. De Vlaamse dialecten beschouwt men over het algemeen als vriendelijker dan het pure Nederlands. In de Vlaamse taal worden vaak ook Franse woorden gebruikt. Dit komt omdat in delen van België Frans de voertaal is, bijvoorbeeld in Brussel, waar een groot deel van de mensen louter Frans spreekt.

 

Biercultuur

De gemiddelde Belg is een bierliefhebber. België kent naast het ‘gewone biertje’ enorm veel speciaalbieren. Veel van deze bieren worden nog op traditionele wijze gebrouwen. Dit gebeurt niet zelden in kleine brouwerijen. Door overnames zijn wel steeds meer ‘kleine’ Belgische merken en bieren in handen gekomen van grotere bierproducenten. Het is in België heel normaal om bier tijdens bijvoorbeeld de lunch te consumeren. Eén belangrijke voorwaarde van Belgen en hun bier, is dat ieder biertje uit het juiste glas gedronken wordt. Naast verschillende bierfestivals is er bijvoorbeeld ook een biermuseum in Brugge.

 

Bourgondische leven

Een groot verschil tussen Nederland en België is de Bourgondische inslag bij de Belgen. Ondanks dat er in het zuiden van ons land ook een licht Bourgondische inslag te merken is, is dit in België alom te merken. Een van de randvoorwaarden om gelukkig te zijn in België is lekker eten en drinken. Waar in Nederland eten soms op ‘zakelijke’ wijze benaderd wordt, hebben de Belgen een echte liefde voor eten die te merken is door in heel de samenleving.

Zo zie je op de exotische markt in Antwerpen tijdens de zomermaanden gewoon mensen staan smullen van oesters begeleid met een goed glas champagne, terwijl je op een gemiddelde Nederlandse markt niet verder komt dan een blikje frisdrank en een vette hap. Ook bij concerten zie je dit. In Nederland kun je bier uit plastic bekers krijgen (volgens veel Belgen schande overigens om bier in plastic te serveren), terwijl je grote kans hebt dat je voorafgaand bij een concert in België kunt genieten van een glas champagne en sushi.

 

Dus overweegt u te verhuizen naar België

Neem dan contact op met ons. Voor al uw vragen over verhuizen naar België kunt u contact opnemen via

 

Telefoon: +31 (0)172 44 99 77
E-mailinfo@khz.nl